// Anmeldelse: Der er en sprække i alt – det er sådan lyset kommer ind //

Titel:   Mere lys.   Form:   Digtsamling.   Forfatter:   Torben Munksgaard.   Sider:   137.   Forlag:   Kronstork.   Udgivelsesår:   2019.

Digtsamlingen ”Mere lys” er endnu et godt eksempel på, at der kommer stor litteratur fra små forlag, hvorfor man ikke bør forbigå deres udgivelser. Det er en stor fejl, at dagbladene undgår at anmelde og kaste lys over alle de perler, der findes indenfor mikroudgivelsesbranchen. Anmeldere ved dagbladene har ofte et populistisk fokus, har mange læsere, men jeg tænker ikke, at man som læser vil snydes for en god læseoplevelse, bare fordi den bliver anset for ”smal”. Litteraturen vedkommer os alle, også den smalle. Hermed en opfordring til anmelderne derude.

Nogle af digtene i nærværende digtsamling har tidligere været udgivet, men som egentlig digtsamling, er det den første fra Munksgaards (f. 1975) hånd. Mit første møde med forfatteren var den meget aktuelle samfundskritiske murstenroman ”Muren”, 2017. Du kan læse en anmeldelse af bogen fra Litteratursiden.dk ved at trykke her.

Efter at have læst ”Mere lys”, og med også ”Muren” i bagagen, står det klart for mig, at jeg må have læst alt, hvad Munksgaard har skrevet. Han er forrygende til at sætte tingene på spidsen på en umærkelig måde, der gør, at man som læser næsten ikke opdager, at man læser. Det er som at komme ind i et virtuelt univers, hvor der virkelig er noget på spil. Digtene i denne digtsamling gør lige netop dette. Man bliver på forunderlig vis suget ind i en tragt, og spyttet klogere, mere indigneret og måske også lidt melankolsk ud på den anden side. Og forfatteren gør det med ganske få ord, ganske få rekvisitter, ganske dagligdags temaer. Og dét er en kunst at kunne det.

”Mere lys” er opdelt i fire temaer: ”GADERNE”, ”NÆTTERNE”, ”DAGENE” OG ”DØDEN”. De tre første temaer er skarpt skårne digte, der indordner sig temaerne. Efterfølgende et digt fra ”GADERNE”:

Vibevej

Ligesom langsomt

at trække et plaster af

og se at såret

er ved at forsvinde

trækker jeg mine gardiner til side

hen mod aften”

Her et uddrag fra ”Kl. 22:13” fra ”NÆTTERNE”:

”(…) du ryger Prince Light

jeg holder vejret

vi har det

som tungen i et kys

det sidste strejf af solen

en golden retriever

der letter ben (…)”

Her et digt fra ”DAGENE”:

20. marts

Cyklen glider

som en sitrende sene gennem regnen

Jeg passerer gaden hvor du boede

og da jeg træder ind i min lejlighed

føler jeg mig pludselig mere fortrolig med regnen

udenfor

end stilheden indenfor

i mørket står min seng

som en gravhøj af nedkæmpede bevægelser

og jeg bliver i tvivl

jeg bliver simpelthen i tvivl.” 

Afsnittet ”DØDEN” er nærmere et langdigt. Eller et form for essay. Og selvom det lyder tungt, så er det enormt livsbekræftede og fint. Her et citat: 

” (…) jeg var til afstande

jeg tæller mine sidste penge

til flyet over havet

hvor en appelsinlund venter

som en nat uden mørke

jeg så en kvinde sidde på hug

foran din grav og græde

jeg skyndte mig videre af frygt for 

at hun også fik øje på mig

der kommer altid en rustvogn 

og en pille til

ingen mennesker er en ø

alle mennesker er en ørken

vi flyder alle sammen sammen

uendeligt langt væk (…) ”.

Og midt i al mørket og filosofien, kommer der en lille hilsen til Dirch Passer og Ove Sprogøe’s ”Der kommer altid en sporvogn og en pige til”, og det synes jeg er uendeligt morsomt og opløftende. 

Munksgaard er i min optik danskernes svar på Bukowski. Samme nerve, samme energi, samme melankoli samt ”forbrug” af kvinder. Og sammenligningen skal bestemt forståes som et kompliment. Kan man lide Bukowski, vil man kunne lide Munksgaard, og omvendt. 

Læs denne lille perle, hvis du er til digte, der gerne må være lidt (inter)politiske og mørke, men også smukke og syrlige. Lidt ligesom en god bolcheblanding rummer digtsamlingen lidt af det hele. Og jeg er vild med den. Kære Munksgaard: Skriv flere digte, please. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: