// Anmeldelse: Når kapitalismen gør sig skyld i mord //

Titel:   Scandinavian Star. Del 1 – Penge på lommen.   Form:   Roman. Del af heptalogi.   Forfatter:   Asta Olivia Nordenhof.   Sider:   177.   Forlag:   Basilisk.   Udgivelsesår:   2020.

”Scandinavian Star. Del 1 – Penge på lommen” er første del af en romanføljeton i syv bind, der alle har berøringsflade med mordbranden i 1990 på færgen Scandinavian Star, hvor 159 personer omkom, heriblandt 25 børn. Bagmændene er aldrig blevet fundet.

Bogen/bøgerne tager altså udgangspunkt i en faktisk hændelse, men karaktererne heri er opdigtede. 

Del 1, ”Penge på lommen”, der udkom i fredags, har tre spor. Maggie, Kurt samt fortælleren, som beretter om hændelserne omkring forløbet op til, under og efter mordbranden, herunder ejere og investorer af Scandinavian Star. 

Maggie og Kurt er ægtefæller og bor på en går udenfor Nyborg. Kurt har et busselskab, som er en succes, der dermed giver overskud, og Kurt går med tanker om at investere disse penge i noget lukrativt, noget stort, og det bliver så Scandinavian Star. På den måde flettes Kurt og Maggie’s liv ind i historien om Scandinavian Star. Men historien er først lige begyndt, og læseren følger henholdsvis Kurt og Maggie, der ser tilbage på livet før de fandt hinanden, men også imens de har været sammen. Den fornedrende Kurt ser tilbage og føler, han har udrettet noget i sit liv med busselskabet, da han har bygget virksomheden op fra bunden. Han ærgrer sig over Maggie’s manglende forståelse for disse følelser og sin passion. Maggie derimod ser tilbage på et vildt liv med mange svigt, overgreb, vold og det at skulle klare sig selv, det at forelske sig hovedkulds i Kurt og blive valgt til fordel for den ældre kone. Men Maggie føler sig opslugt af livet på gården og dens trivialiteter, og så forstår hun ikke, hvor følelserne, eller for den sags skyld Kurt, er blevet af. Det er nogle vedkommende og ærlige portrætter, der bliver beskrevet, og som læser føler man, at man kender Kurt og Maggie, og deres besvær med livet og hinanden.

Nordenhof (f. 1988) zoomer ind på kærligheden og volden, hvordan disse komponenter kan udslette, opløse og efterlade mennesker mentalt udhungrede, men det er også en fortælling om kærlighed til livet, og det ikke at ville give op.  Sideløbende hermed kommer fortællingen om Scandinavian Star, ejerne, investorerne og deres formodede motiver, og den vekselvirkning af fakta og fiktion, som der skiftes imellem, fungerer fremragende. Vigtigheden af kapitalisme som begreb, kan man som læser ikke afvise. Satte ansatte ild til skibet efter ordrer fra ejerne for at få udbetalt forsikringspenge? Var det et inside-job? Var det meningen mennesker skulle dø? Formentlig ikke, men er det en pris kapitalister er villig til at betale, her ejerne? Var det en risiko, de var villige til at løbe, eftersom der var blevet foretaget brandøvelser på skibet, efter det blev overdraget til en ny ejer? Eller var det sløseri? Det er naturligvis kun gisninger, og det er hele bogens præmis, der også af den grund gør den spændende. 

Nordenhof skildrer som ingen anden socialrealisme og mennesker på kanten af livet, og hun gør det eminent. Hun gør det også på en rørende måde, der aldrig bliver kvalm. Som for eksempel i efterfølgende citat:

”Hun (Maggie, red.) er prisgivet, det er klart, alle disse mænd med deres støvsugere og ludende hundeansigter, men hvad skulle hun ellers gøre, tage arbejde på en fabrik, stemple ind klokken fem? Det ville aldrig kunne lade sig gøre, det regulære arbejdsmarked har ikke noget rum for et menneske som hende, som indimellem skal bruge en hel dag på at græde eller ligge på en plæne og overrisles af angst, og aldrig, aldrig ville kunne møde til tiden eller rigtig høre efter en besked. Der findes ingen arbejdsgiver, der kan bruge hende til noget, og desuden, hvis hun skal bruges, og sådan er loven, vil hun gerne bilde sig ind, at hun selv bestemmer hvordan. I det mindste er der ikke rigtig nogen, der kan fyre hende. Hun er blevet fyret tre gange, to gange som barnepige og én gang som ekspeditrice, efter kun et par dages arbejde. Hun anstrengte sig under fyringssamtalerne, holdt på ansigtet og tårerne indtil hun var ude, hvor tårerne gik løs. Ydmygelsen ved at blive fyret er, hvad den er, hun har for længst opgivet at have en ære, men penge. Penge, et rum der udvider sig langt hinsides smertegrænsen.”

Samfundskritikken af det kapitalistiske samfund er ikke til at tage fejl af. Det inddeler mennesker i kasser, og Maggie er i den kasse, der hedder uarbejdsdygtig og derfor ’ubrugelig’. Hun føler sig som et kasseret menneske, der skal leve op til noget, hun overhovedet ikke formår, og måske i virkeligheden slet ikke burde skulle kunne, da det simpelthen er umenneskelige krav til en umenneskelig situation. Man får sympati for Maggie, især når Nordenhof undersøger de årsager og virkninger, der ligger til grund for hendes handlinger, tanker og følelser. Man forstår, hvorfor Maggie bliver hos Kurt, selvom han gang på gang ydmyger og fornedrer hende, hvorfor Maggie bruger sex som våben i sine unge dage, der begynder med overgreb, og i det hele taget undersøger, hvor meget, vi som mennesket er villige til og kan udholde for at blive elsket og accepteret. 

Sprogligt minder Nordenhof mig om Kirsten Thorup, der også har en evne til at transcendere sproget og gøre det til sit eget. Nordenhof formår at skære al bulshittet væk og komme ind til kernen af sproget. Jeg får lyst til at citere en Veto sang: ”She’s like a knife, she cuts things clean” (Veto: You are a knife). Hun ser simpelthen tingene klart og formår at fokusere og udvælge det absolut væsentligste, og det kommer der tankevækkende og stor litteratur ud af. 

Som egentlig romandebut har jeg kun rosende ord at sige om ”Penge på lommen”. Nordenhof gør sig endnu engang gældende i en genre, tidligere med den anmelderroste og prisvindende (Montanas litteraturpris, 2013) digtsamling ”Det nemme og det ensomme”, og hendes stemme kan og bør ikke overhøres. LÆS DEN!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: